Štepenie ovocných stromov
Štepenie a očkovanie je nepriamy spôsob vegetatívneho rozmnožovania ovocných drevín. Prenášame pri ňom časť jednej rastliny (ušľachtilej) na rastlinu druhú (obyčajne planú). Časť, ktorú prenášame, je buď vrúbeľ, alebo očko, a rastlina na ktorú tieto časti prenášame, je podpník. Štepením a očkovaním rozmnožujeme takmer všetky kultúrne ovocné druhy a ich sorty, ktoré sa nedajú rozmnožovať iným vegetatívnym spôsobom.
Pri štepení, čiže vrúbľovaní prenášame na podpník časť jednoročného výhonku obyčajne s 3 - 4 očkami a pri očkovaní iba jedno očko z letorastu.
Hlavné podmienky pre úspešné štepenie a očkovanie:
- používať kvalitné a ostré štepárske nože a žabky
- zrastové plochy podpníka a vrúbľa musia byť hladké, rovné, čisté, rovnako dlhé a čo najviac spojené na kambiálnom pletive.
- na obväzovanie používať široké a pružné pásiky lyka alebo štepárskej pásky
- kvalitný štepársky vosk
- pri štepení pracovať rýchle, aby rezné plochy zbytočne nezasychali
Rezanie vrúbľov
Pre jarné štepenie režeme vrúble z kôstkovín koncom decembra a z jadrovín v januári a februári za vhodného bezmrazového počasia. Vrúble zakladáme v bezmrazovej miestnosti do primerane vlhkého piesku. Zväzky vrúbľov dávame spodným urovnaným koncom vedľa seba a prihŕňame vrstvou piesku asi do výšky 10 - 12 cm. Miestnosť pre úschovu vrúbľov by mala byť tmavá, chladná, primerane vlhká , aby v nej vrúble mali zastavenú vegetáciu do obdobia jarného štepenia. ( marec až máj ).
Pre letné očkovanie režeme vrúble vo vegetácii krátko pred použitím. Odrezané letorasty hneď na mieste odlistujeme tak, aby pri očkách zostala stopka.
Pri štepení, čiže vrúbľovaní prenášame na podpník časť jednoročného výhonku obyčajne s 3 - 4 očkami a pri očkovaní iba jedno očko z letorastu.
Hlavné podmienky pre úspešné štepenie a očkovanie:
- používať kvalitné a ostré štepárske nože a žabky
- zrastové plochy podpníka a vrúbľa musia byť hladké, rovné, čisté, rovnako dlhé a čo najviac spojené na kambiálnom pletive.
- na obväzovanie používať široké a pružné pásiky lyka alebo štepárskej pásky
- kvalitný štepársky vosk
- pri štepení pracovať rýchle, aby rezné plochy zbytočne nezasychali
Rezanie vrúbľov
Pre jarné štepenie režeme vrúble z kôstkovín koncom decembra a z jadrovín v januári a februári za vhodného bezmrazového počasia. Vrúble zakladáme v bezmrazovej miestnosti do primerane vlhkého piesku. Zväzky vrúbľov dávame spodným urovnaným koncom vedľa seba a prihŕňame vrstvou piesku asi do výšky 10 - 12 cm. Miestnosť pre úschovu vrúbľov by mala byť tmavá, chladná, primerane vlhká , aby v nej vrúble mali zastavenú vegetáciu do obdobia jarného štepenia. ( marec až máj ).
Pre letné očkovanie režeme vrúble vo vegetácii krátko pred použitím. Odrezané letorasty hneď na mieste odlistujeme tak, aby pri očkách zostala stopka.
Spôsoby štepenia
Po navrúbľovaní vyrastá zo spodku podpníka planý podrast, ktorý spočiatku nechávame voľne rásť, aby privádzal a živiny až k vrúbľu. Keď vrúbeľ začal pučať a podrast má dĺžku 4 - 5 cm, hneď ho odstraňujeme, aby vrúbľom nekonkuroval.